Jak udělat perfektní první dojem


Dobřanská Hvězda 

Na studiích V Plzni jsme mívali velmi oblíbenou hospodu, která se vymykala všem konvencím. Jednalo se o jeden velký prostor vyplněný stoly, dal by se nazvat i menším sálem, s jedním salónkem pro soukromé akce. Na první pohled klasická pivnice, kde je možno dostat polední menu a spláchnout jej několika Plzničkami. Protože guláš s osmi je třeba spláchnout bez diskuze. 

U hospody tohoto typu byste čekali na výběr 2 až 3 piva (2 gambáče a Pilsnera, když už jsme v tý Plzni) a za pípou Frantu, který bydlí v bytě za hospodou, a čepuje piva stylem "to dojde". Každopádně zde byl naštěstí pravý opak. Dobře, gambáče s Pilsnerem na čepu měli, ale k tomu ještě asi dalších 12 speciálů z pivovarů v okolí Plzně,
které většinou servírovali studenti učící se na kuchaře/číšníky. Management vybíral učně pečlivě, jelikož jsme neměli ani jednou důvod si ztěžovat na chuť, míru nebo celkový pocit z načepovaného piva.

Zde jsem samozřejmě okusil více druhů, ale nejvíce se mi pravděpodobně vryla do paměti Dobřanská Hvězda, kterou jsme vyzkoušeli hned při první návštěvě s kamarádem a spolualkoholikem Mártym. 
A taky se ihned ztrapnili. 

Jelikož jsme byli přehlceni možnostmi výběru, zeptali jsme se na radu slečny servírky. Jako doporučení jsme dostali "Dobřany" a s chutí ho do sebe obrátili.
No a jak bylo zmíněno ve článku o násoskovi, rád ochutnám více druhů. Hned jsme se tedy dali do výběru dalšího v pořadí a do oka nám padla "Modrá Hvězda".
Zavolali jsme tedy slečnu servírku a naše objednávka vypadala asi takto: 

"Teď bychom poprosili dvakrát Modrou hvězdu" 
"Takže ještě dvě?" - ukazuje na půllitry
"Jo, ale teď Modrou Hvězdu"
"-_-"

Přišlo nám poněkud zvláštní, že se na nás slečna již nesměje a spíše nahodila takový soucitný obličej, který uděláte při rozhovoru se člověkem, který moc inteligence nepobral. Nicméně škopky přinesla, nám se opět rozzářily očička a ponořili jsme kníry do druhého vzorku dnešního dne. Pochutnávali jsme si znamenitě a vedle standardních hospodských keců chválili pivo jak největší pivní experti a porovnávali s naší první objednávkou. Došli jsme k závěru, že jsou si v mnoha aspektech podobné, ale přece jen to druhé nám chutná víc. 

Při výběru třetího nám konečně docvaklo, jaké jsme ze sebe udělali idioty. Po důkladnějším průzkumu pivního lístku jsme byli schopni dohledat název "Modrá hvězda" a pod ním "Pivovar Dobřany". Slečně jsme se tedy upřímně omluvili a pokusili se vysvětlit, že opravdu tak retardovaní nejsme. Vše vzala s humorem a my jsme mohli směle pokračovat v průzkumu neznámých vod menších pivovarů. 

Poučení jsem tedy vyvodil stejné jako v článku 1 na 100 - číst pečlivěji. Každopádně Dobřanskou 12° je možno s přehledem zařadit mezi nejlepší ležáky, které jsem kdy pil a pokud se někomu naskytne příležitost ji v Plzni ochutnat, neváhej a pij.

Komentáře